maanantai 31. joulukuuta 2012

Pikkumusta juhlamekko

Juhlapuvun valmistaminen oli tiedossa jo kauan ja mekon mallia ehti pyörittää mielessä pitkään. Halusin tehdä suht yksinkertaisen, simppelin pikkumustan, joka sopisi useampaankin tilanteeseen. En halunnut mekosta liian istuvaa, vaan hieman väljempilinjaisen, muttei kuitenkaan mitään säkkiä. Suunnittelu sujui aika hyvin ja pian paperille hahmottuikin omaa silmää miellyttävä, yksinkertainen malli. Mutta liian yksinkertaista ei saa olla. Olen pyrkinyt koulussa suunnittelemaan malleja, joista oppisin jotain uutta. Tässä uutena juttuna minulle on vedokset.



Kun malli oli selvillä piirsin peruskaavan, laadin kuosittelusuunnitelman ja ryhdyin rakentamaan kaavoja.

Mutta tässä kuvien kera koko projekti:

Piirsin siis peruskaavan. Minulla oli ajantasalla vain jakun väljyyksillä piirretty peruskaava, ja halusin piirtää vähän kiinteämmän kaavan.

Normaalista poiketen kopioin koko etukappaleen kaavan, koska mekko on epäsymmetrinen. Tuossa A4sella on vielä suunnittelu vaiheesta kaksi mekon mallia. Niistä näkyy vähän selvemmin mekon malli kuin tuosta alussa olleesta tunnelmakuvasta. Näistä kahdesta mekosta tein tuon vasemman puoleisen, mutta ilman vyötä. Vyön korvasin lopulta kylkeen kiinnitetyillä koristeilla.


1
Tässä on kuosittelusuunnitelma.
1.Uusi rintamuotolaskoksen paikka.
2. Rintamuotolaskoksen sulkeminen.
3. Pääntien suurentaminen.
4. Pääntien laskokset/vedokset.
5. Sivusauman vedokset.




Tässä olen aloittanut kuosittelua ja sulkenut rintamuotolaskoksen ja suurentanut pääntietä. Sekä piirtänyt sivulle vedosten paikat.



Tässä olen jo avannut kaavaa vedosten kohdalta ja samalla sulkenut oikeanpuoleisen muotolaskoksen. Pääntiellekin olen avannut vedosten paikat. Hihat vielä puuttuvat. Yleensä olen tehnyt kuosittelun leikkaamalla ja liimaamalla kaavan osia paperille, mutta tällä kertaa teippailin paloja pöytään, jotta saisin liikuteltua niitä helposti koittaessani pähkäillä vedosten rakennetta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun yritin kuositella vedoksia. Teippailu olikin todella kätevää, sillä koko kaavaa joutui välillä siirtelemään ja vedosten syvyyksiä muuttelemaan.



Tässä onkin kuosittelun lopputuloksena syntynyt kaava. Toinen muotolaskos jäi, sitä en saanut poistettua mitenkään. Sen jätinkin vain väljyydeksi, koska koeversiossa näkisin kuinka mekko asettuu. Ja sehän asettui huonosti :D Vatsan kohdalle jäi pussia ja vedoksetkaan eivät asettuneet kauniisti. Yritin saada ne asettumaan paremmin ompelemalla niitä vähän kiinni, mutta en ollut tyytyväinen mekkoon. Kuosittelu opetti vedoksista paljon, ja siitä että pienemmilläkin muutoksilla saa paljon aikaan.


Sovitusversion perusteella tein kaavamuutoksia. Lisäsin sauman rinnan alle, jotta se veisi vähän ylimääräistä väljyyttä pois. Lisäksi lyhensin vedoksia, jotta ne eivät pussittaisi niin pahasti. Sitä varten avasin kaavan pystysuorassa molempien muotolaskosten kohdalla ja käytin näin syntyneitä kaavanpalasia apuna vedosten katkaisussa. Tämä ei ehkä ollut niin oikeaoppista kuosittelua, mutta opettaja oli poissa enkä ruvennut kyselemään keneltäkään varmennusta, vaan tein niin kuin itse parhaaksi näin.
Tästä toisesta kuosittelusta tein myös sovitusversion, joka istui paremmin kuin ensimmäinen kokeilu ja tällä kaavalla sitten leikkasinkin mekkoni palaset.

Takakappaleen kuosittelusta ei ole kuvia eikä sen parempaa suunnitelmaa, sillä siinä ei tullut suuria muutoksia. Pääntietä suurennettiin, keskelle taakse tuli sauma ja olka pidentyi holkkihihan takia. Koeversion sovituksen jälkeen syvensin ja pidensin muotolaskosta.


Kankaana minulla oli Eurokankaan palalaarista löytynyt ohuen ohut satiinin pala. Palasella oli pituutta 1,20 metriä, mikä riitti juuri mekkooni. Hintaa palalle tuli 5,45 euroa. Pesuohjetta ei tietenkään palakankaan mukaan saanut, mutta ehkä 40 astetta ja kahden pisteen silityksellä tätä hoitaisin. Kangasta oli aika helppo ommella ja se käyttäytyi ihan kunnolla. Harmittamaan jäi langanjuoksut. Vuorin kiinnitämisessä mekkoa joutui pyörittämään ja kääntelemään paininjalan alla niin paljon että kangas vähän kärsi siitä. Vetoketjun vieressä takana on jälki, kun kankaasta tarttui lanka syöttäjään. Onneksi kankaaseen ei kuitenkaan tullut reikää, yritin oikaista kiristynyttä lankaa ja lopulta pujotin lankalenkin nurjalle, ettei se tarttuisi uudestaan mihinkään.


Muutama hämärä kuva sovituksesta.



Tässä sovituksessa huomattu vika. Rinnan alla oleva sauma aiheutti ylimääräistä pystyväljyyttä eli pussin yläosan puolelle. Ylimääräinen väljyys neulattiin pois ja ompelin sauman uudesta kohdasta. Kuvassa ylempi punainen viiva on uusi sauma ja alempi vanha. Yläosan puolelta piti ottaa poistoa aika reippaastikin ja hassusti kaartaen. Tämä kuva hieman vääristää, sillä ensimmäinen sauma oli suora ja uusi tikin paikka kaarsi ylös aika rajustikin. Tämä korjaus piti tehdä vain toiselle puolen. Ilmeisesti syynä olivat vedokset.




Kun niin moni muukin lisäsi vähän kimalletta ja yksityiskohtia mekkoihinsa, niin minäkin kipaisin hakemassa Napista ja nauhasta vähän jotain kivaa mekkooni. Aluksi olin suunnitellut mekkoon vyötä, mutta en löytänyt mieleistäni solkea eikä vyö muutenkaan mielestäni enää sopinut kokonaisuuteen. Korvasin sen sitten näillä koristeilla.


Koristeet paikoillaan mekon kyljessä. Lisätarvikkeet, eli nämä koristukset ja vetoketju tulivat maksamaan 10,30 ja vuorikangas 3,50. Eli mekolle tuli yhteensä hintaa 19,25 euroa.

Mekon vuorittaminen oli hankalaa ja varsinkin pääntie oli vaikea. Myös hihansuut olivat vaikeat ommella ja jäivät vähän epäsiisteiksi, kun vuori ja miehusta lähtivät menemään eri tahtiin.
Vedokset onnistuivat lopulta yllättävän hyvin. Nuo kirjaillut koristeet ovat piste iin päälle tässä mekossa ja tuovat lisää juhlavuutta muuten hillittyyn mekkoon.






Välillä olin aika väsynyt noiden vedosten tekoon, kun eivät meinanneet onnistua. Lopulta ajattelin vain pienentää niitä niin paljon etteivät aiheuta liikaa väljyyttä, ja sehän toimi. Paljon uutta tuli opittua, mutta valitettavan itsenäisesti. Vaikka tämä olikin aika pitkälti yrittämistä ja erehtymistä, olisi loppuvaiheessa kuitenkin tarvinnut opettajan kommentteja.
Kaikenkaikkiaan projekti sujui hyvin. Pukuesityskin sujui, vaikka kiirettä piti. Harmi ettei esitystä nähnyt livenä, mutta hyvältä se näyttää ruudullakin. Oman osani näytöksen hyväksi tein niin hyvin kuin pystyin. Tämä oli hauska kokonaisuus, vaikka välillä iski toivottomuus ja epäusko. Kaikki meni kuitenkin hyvin.











perjantai 21. joulukuuta 2012

Mekko


Valmistimme näyttönä tuotteita muotinäytöstä varten, jonka myös suunnittelimme ja järjestimme yhdessä luokkamme kanssa. Minä valmistin villakangastakin ja mekon, ja tässä blogissa aion kertoa enemmän tästä mekosta ja sen tekemisestä!
MALLI:
Valmistin mekon, jota on rypytetty sivuista(+keskeltä edestä pieni matka ylhäältä), joka on vartalonmyötäinen ja lyhyt. Mekossa on paikat läpinäkyville olkaimille, mutta mekko on siistimpi ilman olkaimia. Alla on musta vuori.

Idea lähti siitä, kun piti aluksi suunnitella mekkoa talvinäytökseen sopivaksi. Malli vaan juolahti mieleeni ihan tyhjästä, ja sitä lähdin sitten työstämään. Alunpitäen mekosta piti tulla koko punainen tai koko valkea ja tukevasta kankaasta, mutta lopulta päädyin trikooseen muotolaskoksien välttämiseksi ja ryppyjen toimivuuden vuoksi. Suunnittelin myös molemmille sivuille helmaan kolmionmuotoiset pitsikohdat, jotka jäivät sitten lopulta vain vuorikankaaseen, sillä reunojen rypytyksen vuoksi päällikangasta ei saanut siististi pitsin reunoille asettumaan ja muutenkin muu mekko oli liian paksu verrattuna ohueen pitsi kohtaan, joten se ei näyttänyt kovin järkevältä ratkaisulta. 



Sitten lähdettiin luokan kanssa kangaskauppaan, enkä vielä oikein tiennyt millaista trikoota etsin. Kaiveltuani tovin törmäsin kuitenkin tähän ihanaan violettiin kankaaseen, johon rakastuin niin, että päätin ottaa sen alkuperäisistä värisuunnitelmista huolimatta.











Väritetty kuva on lopullinen kuva mekostani, lyijykynäpiirrokset ovat alkuperäisiä suunnitelmia. Mekko on suunniteltu kaikenlaisiin hienompiin(muttei liian hienoihin) menoihin, kuten vaikka koulun juhliin/baariin tmv.




TYÖVÄLINEET:







Työvälineitä meillä on paljon, mutta pääasiassa kaavojen piirtämiseen tarvitaan kaariviivaimet, suorakulmaviivain, tavan viivoitin, kynä, kumi ja tietenkin kaavapaperia. Vaatteita valmistaessa taas tarvitaan koneita, riippuen tietysti vaatteesta, että mitä, mutta itse käytin ihan vain tavan ompelukonetta ja silitysrautaa, muita en tarvinnut. Lisäksi tietysti tarvitsee saksia, nuppineuloja, liitua, mittanauhaa ja paperitöihin kyniä, liimaa yms.








TYÖVAIHEET:
Työskentelemään aloin paperihommilla, ensin suunnittelin mekon mallin, sitten piirsin kaavat pienessä koossa, tein kuosittelusuunnitelman ja kuosittelun pienessä koossa. Sitten mietin työjärjestystä paperille ja siinä samassa luonnostelin taso- ja poikkileikkauskuvia.

Sen jälkeen ei tarvinnutkaan kuin tehdä kaavat isossa koossa, leikata kappaleet ja rueta ompelemaan.




Kuosittelusuunnitelma:





Kuosittelusuunnitelmassa mietitään, mitä muutoksia peruskaavaan tehdään. Tässä tapauksessa jouduin rypytyksen saadakseni paloittelemaan kaavat ja lisäämään pituutta, muotoilemaan etu- ja takapuolen sekä ylhäältä että helmasta. Lisäksi poistin liikaa väljyyttä, koska käytin peruskaavaa, missä oli takkia varten väljyydet, ja poistin tietysti muotolaskokset, sillä ne eivät kuuluneet malliin.










Kuosittelu:






Vuorin kaavat:


Miehustan kaavat:


Rypytystä:




































Rypytin mekon sivusaumoista syötöslangalla. 
Siinä kohdassa täytyi varoa, ettei katkaisisi lankoja ja 
olla tarkkana, että saisi rypytyksen mahdollisimman tasaisesti, vaikka käsin tekemällä täysin tasaisesti niitä ei tietenkään saa.








Miehustan ja vuorin kiinnitystä:

Materiaalit olivat molemmat helppoa työstää, vuori oli venyvintä vuorikangasta mitä kaupasta sain ja päällikangas oli trikoosamettia. Ainoat huonot puolet olivat, että vuori oli tosi ohut ja siihen jäi helposti jäljet purkamisesta tai vaikka vain nuppineulastakin ja trikoon reuna kupruili ja oli sen takia ärsyttävä ommella, varsinkin syötöslankojen laitto vaiheessa. 

Lopuksi pitäisi laskea valmistetun tuotteen hinta, mutta minähän menin jo ja hävitin kuitin, missä kankaiden hinnat mainittiin... Muistan vain, että trikoo oli palakankaista ja oli jotain n. 11e ja vuori muistaakseni 6.50/m. Joten materiaalien yhteihinta on noin 17.50€.

Mekko on paras pestä hienovaraisessa pesussa kolmessakympissä. Se kestää kyllä neljänkinkympin pesua, mutta itse pelkään, että ajan kanssa sametin pinta hieman kärsii, ja mitä useammin/rajummin on pessyt, sitä nopeammin pinta kuluu. Silittää saa kolmellakin pisteellä, mutta mekon malli ei kyllä kamalasti silitystä vaadi ryppyjen ansiosta, eli korkeintaan silittää jos tarvitsee vähän esim. yläreunasta, mutta ei koko mekkoa läpikäyden. Eikä tietenkään kloorivalkaisuja.

VALMIS MEKKO:

MEKKO MALLIN PÄÄLLÄ:




Mielestäni mekon valmistuksessa onnistuin hyvin. Kaava vaihe oli vaikein, kun piti miettiä miten rypytyksen saa siististi kaikkialle. Sovitusvaiheessa piti kaventaa vyötäröltä ja leventää lantiolta. Muokkasin myös ylä etuosaa paremman muotoiseksi.

Mekosta tuli kyllä sellainen, mitä olin ajatellutkin. Mallini ei ole täysin samoissa mitoissa kuin minä, joten mekko ei paikoittain istunut aivan täydellisesti ja jouduimme näytöksen ajan käyttämään paria hakaneulaa asettamassa mekkoa paremmin mallin päälle.


Viimein kun koitti näytöspäivä ja näki kaikki mallit valmiina ja varsinkin sen oman, kun oli suunniteltu kampaukset, meikit, asusteet ja kaikki. Sitten kun näki ne kaikki yhdessä niin tuli todella hyvä fiilis ja näytös meni hyvin. Itse en tosin näytöstä nähnyt, kun olin alakerrassa pukijana, mutta se oli kyllä myös kivaa.







Lopuksi on siis tekijänkin helppo hymyillä, kun on saanut nähdä lopputuloksen ja voi olla tyytyväinen omaan kädenjälkeensä. Hyvä mieli on myös kun näytös on saatu pidettyä ja sekin meni hyvin, kiitos vielä ihanalle mallilleni, joka esitteli upeasti vaatteeni! :)








keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Valkoinen juhlapuku

Tästä se idea sitten lähti...


Idean pukuuni sain kääntämällä perinteiset musta ja valkea värit miesten puvuissa nurinpäin.
Tupla taskut, ristikuviot ja korsetti nyörityksen liiviin lisäsin piirtäessä.








 

 

 

Seuraavaksi onkin kaavat



Kaavoja piirtäessä mietinkin samalla, että minkä väristä kangasta voin laittaa mihinkin kohtaan.




Valkoiseksi kankaaksi valitsinkin Mallorca-stretch -merkkistä puuvillaa.
Musta kangas joka toimii myös liivin vuorena on taas Oslo-vuorisatiinia.





 
Valkoista kangasta tarvitsin n. 2 metriä. Kaavat mahtuivatkin kankaalla juuri ja juuri.












Mustaa kangasta kului n. 1 metri.

Tässä kuvassa kerkesinkin jo aloittaa leikkuun.








 

 

 

 

 


Ommellen valmiiksi

 Housuissa saikin vähän vyötäröä säädellä sovituksen jälkeen, mutta ne valmistuivat helposti ongelmitta.

Ompelu järjestyksessä täytyi vain muistaa ommella ristikuvio toiseen lahkeeseen ennen lahkeiden sulkemista.
 Liivin kanssa taas oli hieman enemmän säädeltävää sillä kuvassa näkyvät tupla taskut olivat hankalat valmistaa.

Liivin takana oleva ristikuvio on kiinni ommeltu pala vuorikangasta. Korsettinyöritystä varten olevat kaitaleet vaihtuivatkin valkoisiksi.




 









 


Valmista tuli

Tässä vielä kuva valmiista tuotteesta vähän paremmassa valossa.

Aina löytyy parantamisen varaa, mutta lopputulos oli itselleni mieluinen.













 

Kulut ja pesuohjeet

Mallorca-stretch -puuvilla oli 14.90 €/m ja sitä kului 2,10 metriä. Yhteensä 31,29 €
Oslo-vuorisatiini oli 13,90 €/m ja sitä kului 1,30 metriä. Yhteensä 18,07 €
Tukikankaana käytin koululta löytyviä tukikangas hukkapaloja, joten en tiedä hintoja.
Myös vetoketju oli koululta löytyvä hukkaketju hintaa vailla.
Napit löysin kotoa omasta varastostani, enkä muista niiden hintaa.
Korsettinyöritykseen tuleva nauha on mustaa satiininauhaa, joka tuli maksamaan 0,32 €

Hintaa materiaaleille tuli yhteensä noin 50 €

Puvun voi pestä 40 asteen pesussa ja sen voi silittää silitysraudan kakkos teholla.
Valkaisuaineita ja rumpukuivausta ei suositella, sillä ne saattaa vahingoittaa kankaita.